Blog

KAKO IN KJE NAJETI ZANESLJIVEGA IZVAJALCA (MOJSTRA, OBRTNIKA, GRADBENO PODJETJE ALI INŽENIRING)?


19. 2. 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Brunarice,EKO GRADNJA,Fasaderstvo,Keramičarstvo,Nerazvrščeno,Pečarstvo,Suhomontažni sistemi,Talne obloge (Parket, laminat, vinil, linolej, tapison, itison, ipd.),Tapetništvo,Urejanje okolice



Obnova ali gradnja je nekaj, čemur se ne morete ogniti ako ste starejši od 20 let. To je tudi želja veliko ljudi vsaj enkrat v življenju. A se je pri obnovi in gradnji težko osredotočiti na vse aspekte projekta. Ideje, načrti, dovoljenja, dokumentacija, izvajalci, nadzor, cene, pogajanja, roki, usklajevanja, … huh…

A ne more en poskrbeti za vse, da se meni ni treba z vsakim posebej ukvarjati? Ampak, a ni to dražje? Kakšna je razlika med obrtnikom, mojstrom, gradbenim podjetjem in gradbenim inženiringom? Ter kaj za vraga je tukaj potem gradbeni nadzor. Kdo vse to dela, koliko stane in kaj na koncu izbrati, ko razmišljate o obnovi ali gradnji doma?

Glede na obseg vašega projekta boste morda morali najeti gradbeno podjetje (generalnega izvajalca po trdem angleškem prevodu) ali gradbeni inženiring.

Gradbeni inženiring nadzoruje, koordinira in upravlja vaš projekt ter poskrbi, da obnova poteka tekoče. Preučili bodo načrte, materiale in stroške, da bo projekt ostal v okviru vašega proračuna. Gradbeni inženiring ne opravi vseh del samostojno, kot bi to morda naredilo gradbeno podjetje s pomočjo zaposlenih. Namesto tega bodo najeli druge specialne izvajalce (podizvajalci), ki bodo npr. izvedli električna, vodovodna, keramična, gradbena in druga dela, potrebna za dokončanje vašega projekta prenove. Gradbeni inženiring vam lahko pomaga tudi pri pregledih in pridobivanju potrebnih dovoljenj ter projektne dokumentacije. Podizvajalec pa ima običajno zelo veliko izkušenj na različnih področjih prenove oziroma gradnje. Med njimi so na primer mizarstvo, pleskarstvo, suhomontažna dela, krovstvo, polaganje ploščic in mnoge druge.

Če za dela izberete gradbeni inženiring vam ni treba skrbeti za iskanje, dogovarjanje predvsem pa za usklajevanje večih (pod)izvajalcev – za vse to bo poskrbel vaš generalni izvajalec. Zatorej je logično, da bo cena nekaj višja.

Komentarji

Essential SSL