V podjetju PEČARSTVO DANIJEL MAJCEN S.P. vam nudimo storitve na področju pečarstva. Svoje znanje in izkušnje smo dolga leta pridobivali pri pečarskem mojstru, vse dokler nismo začutili, da je čas za samostojno pot, nove izzive, nove projekte in nova poznanstva. Naše storitve obsegajo izvedbo in obnovo lončenih in zidanih kaminov vseh vrst in oblik, kmečkih oziroma krušnih peči, toplozračnih kaminov in odprtih kaminov. Opravljamo tudi servis – čiščenje in obnovo. Ker se v našem podjetju zavedamo, da moramo naše stranke 100 odstotno zadovoljiti, svoje storitve opravimo vedno strokovno, zanesljivo in natančno. Uporabljamo najkvalitetnejše materiale, prav tako pa se vedno držimo dogovorjenih rokov. Svoje storitve nudimo po celotni Sloveniji.
STORITVE
- IZVEDBA LONČENIH PEČI
Lončene peči na trda goriva so najcenejši način ogrevanja. Lončene peči porabijo izredno malo drv, cirka od 4 do 5 m³ na eno kurilno sezono. Lončena peč vsebuje klasično izdelano ali prefabricirano zidano kurišče z individualno izbranimi in vgrajenimi kurilnimi vrati. Lončena peč se je začela razvijati vzporedno z kmečkimi pečmi. Razlika med njima je ta, da je lončena peč navadno manjša in elegantnejša. Možno je vgraditi steklena vratca, da lahko ob mrzlih jesenskih in zimskih večerih opazujemo prasketanje plamenov in si tako ustvarimo pomirjujoče in romantično vzdušje.
Vsi naši izdelki so unikatni.
- IZDELAVA KRUŠNIH PEČI
Krušne peči so ena najstarejših oblik peči in hkrati tudi najbolj naravni način peke, ki jo poznamo. Zaradi njihove vloge v kmečki hiši krušne peči pogosto imenujemo tudi kmečka peč. Krušne peči so bile nekdaj nepogrešljiv element podeželskih hiš, dandanes pa so izjemno zaželene kot del gostinske opreme, pri čemer njihovo uporabo posebej poudarjajo predvsem v picerijah. Po krivici pa so krušne peči izpuščena iz sodobnih stanovanjskih enot.
Njihova temeljna funkcija je bila pečenje in kuhanje, hkrati pa so krušne peči uporabljali tudi kot prostor za druženje. Kot takšne se vse do danes niso bistveno spremenile, niti po videzu niti po njihovi funkciji, čeprav imajo ljubitelji tradicionalne kuhe s pomočjo krušne peči dandanes na voljo številne dizajnerske in barvne različice krušne peči. A kljub temu krušne peči v principu ostajajo bolj kot ne enake tistim, ki so jih nekoč uporabljale naše babice. Bistvena razlika med starejšimi in novejšimi oblikami krušne peči je le v tem, da starejše krušne peči niso imele dimnika. Dim je posledično uhajal skozi odprtino v črno luknjo, od tod pa na prostost. Kasneje so krušni peči dodali dimnik, ki ga uporabljamo še danes. Prav tako so bila v preteklosti kuriščna vratca krušne peči praviloma v sosednjem prostoru, dandanes pa slednje več ni obvezno.
Za ogrevanje krušne peči so primerne vse oblike neobdelanega lesa, pri čemer je pogostost nalaganja odvisna od velikosti peči. Nepogrešljiv del krušne peči so tudi orodja za kurjenje in čiščenje krušne peči ter orodja za pečenje. Po zunanji obliki ločimo krušne peči na peči z nadpečkom in na ravne krušne peči. Prednost prvih je v tem, da imajo večjo grelno površino in hkrati tudi površino za druženje ali sušenje. Ne glede na to, ali gre za ravne ali za krušne peči z nadpečkom pa velja, da imajo še vsaj eno koristno lastnost. Zaradi visoke kapacitete skladiščenja energije, krušne peči dolgo zadržijo temperaturo, kar omogoča njihovo uporabo tudi po tem, ko smo v krušni peči prenehali kuriti. Tako se lahko za tem, ko smo spekli kruh ali pico, še nekaj časa grejemo na prijetno toplem nadpečku ali pa odišavimo prostor s sušenjem pomarančnih lupin na grelni površini krušne peči. Krušne peči so še posebej primerne za gospodinje, ki jim pogosto primanjkuje časa, saj tovrstna peč precej skrajša čas kuhanja ali pečenja.
- IZDELAVA IN MONTAŽA TOPLOZRAČNIH KAMINOV / PEČI
Sistem toplozračnega ogrevanja pri kaminih in pečeh deluje tako, da izkoriščamo toploto, ki jo oddaja kurilna naprava in tako ogrejemo zrak, ki se s kroženjem preko prezračevalnih odprtin sprošča v prostor. Za učinkovito odvajanje toplote in s tem ogrevanje prostora potrebujemo stalno kroženje zraka. Sodobni kamini in peči so zasnovani tako, da zrak kroži v prostoru med stenami kurišča in dodatnim zunanjim obodom, ki ga imenujemo konvekcijski plašč. Omejen volumen zraka omogoča, da se zrak segreje dovolj močno, da je kroženje zraka učinkovito, in da pride do čim hitrejšega ogrevalnega učinka. Izstopna temperatura ogrevalnega zraka pri kaminih in pečeh na drva in pelete se običajno giblje med 100 in 120°C.
Za pospešitev kroženja zraka se lahko uporabi dodatni ventilatorski sistem, ki pospeši gibanje zraka in omogoča še hitrejši in enakomernejši prenos toplote od ogrevalnega telesa po celotnem prostoru. V primeru izpiha toplega zraka na nivoju tal se toplota še hitreje in enakomerneje razporedi po prostoru. Ta način izpiha toplega zraka je primeren zlasti za prostore z visokimi stropi, saj omili sicer značilno toplotno plastovitost (topel zrak se zadržuje pod stropom, pri tleh je hladno).
Za obzidavo toplozračnih kaminov se uporabljajo materiali, ki ne prevajajo toplote. Kaminski vložki pri toplozračnih sistemih so namreč dvoplaščni, zrak od kaminskega vložka do rešetk vodimo po kanalih. Zaradi hitrega kroženja zraka tako ne prihaja do povečane temperaturne obremenitve same obzidave. Primeren material za obzidavo so kalcij/silikatne gradbene plošče za kamine, razni ognjevzdržni material in plošče, pa tudi plino beton. Ker je ogrevalni krog zaprt, ni možnosti, da bi prišlo do sproščanje prahu v prostor.
Prednosti: hitro ogrevanje, možnost prerazporeditve toplote, enakomerna razporeditev toplote po prostoru
Slabosti: možnost prekomernega segrevanja prostora , ni akumulacije toplote
- IZDELAVA ZIDANIH ŠTEDILNIKOV
Dandanes imamo potrošniki na voljo vrsto različnih štedilnikov, vse tja od električnih, plinskih, indukcijskih in podobno. Le malokdo pa med raznovrstno ponudbo pomisli tudi na zidani štedilnik, kar je glede na njegovo več funkcijsko uporabnost precej krivično. Najbrž je razlog za slednje napačno mnenje, da zidani štedilnik ne sodi v moderno kuhinjo, pač pa nekam daleč nazaj v zgodovino ali pa morda v novejšo, a podeželsko hišo. Že drži, da zidani štedilnik daje pridih tradicionalnosti, starodobnosti, a sodobne in raznovrstne oblike zidanih štedilnikov, ki so dandanes potrošnikom na voljo, zagotovo najdejo svoje mesto v prav vsaki kuhinji – bodisi moderni, bodisi tradicionalni in zadovoljijo še tako zahtevne okuse.
Izbirate lahko med različnimi barvnimi kombinacijami in oblikami zidanih štedilnikov, kombinirate pa jih lahko tudi z že obstoječim štedilnikom in pečjo ali v kombinaciji steklokeramičnimi ploščami ter tako zgolj izpopolnite prostor z unikatnim in estetskim pečatom. Poleg njihove estetske funkcije pa zidani štedilnik ponujajo mnogo več! Naše babice in drugi poznavalci namreč vedo, da se najboljše in hkrati tudi najbolj zdrave jedi pripravljajo prav v zidanih štedilnikih.
Nenazadnje je zidani štedilnik od lončenih peči prevzeli številne prednosti, ki so se skozi zgodovino izpopolnjevale do te mere, da v primerjavi s svojim prednikom zidani štedilniki, ki so na voljo dandanes, omogočajo bolj varno in bolj praktično uporabo ob hkratnem redkejšem čiščenju, kot tudi učinkovito, varčno in ekološko osnovo kuhinje. Zidani štedilnik pa ima še eno, pomembno in koristno lastnost.
Ognjišče, kanali dimnih plinov in obod akumulirajo toploto in jo oddajajo nazaj v prostor in zidani štedilnik tako služi tudi kot dopolnilno sredstvo ogrevanja bivalnega prostora, kar pomeni tudi dodaten finančni prihranek. Zidani štedilnik za delovanje uporablja trda goriva, običajno polena ali druge lesne proizvode, s čimer prispevamo svoj delež k ohranjanju narave, hkrati pa tudi k lastnemu zdravju, saj negativna ionizacija zraka, ki jo ustvarja ogenj, čisti ozračje v prostoru.
- IZVEDBA LETNIH KUHINJ, ŽAROV IN PIZZA PEČI
- POLAGANJE KERAMIKE V NOTRANJIH PROSTORIH OBJEKTOV
Odločite se za kvalitetno keramičarstvo, ki ga bo izvedlo podjetje z večletnimi izkušnjami. Keramičarska dela namreč predstavljajo pomemben poseg v bivalni prostor in zelo pomembno je, da so izvedena kakovostno. Le na ta način si boste zagotovili estetski videz ter dolgo življenjsko dobo uporabljenih materialov.
Pustite komentar