Blog

Naj postane vrt, vaša oaza sprostitve in miru


3. 5. 2017 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Urejanje okolice


urejanje okolice, tlakovanje in rože

Urejanje okolice vašega doma ali poslovnega objekta je zelo pomembna faza, saj da končni videz objektu. Novi ali obnovljeni hiši se poda lepo urejena okolica, ki naredi končno sliko. Kot pri gradnji hiše je tudi pri ureditvi okolice kar precej možnosti pri izbiri materialov.

tlakovanje

Betonski tlakovci pri urejanju dovozov in pešpoti po vseh primerljivih kriterijih predstavljajo najboljše razmerje med ceno, trajnostjo in izgledom, dajejo neštete možnosti barvnih odtenkov, oblik, dimenzij, raznih kombinacij, skratka za vsakega investitorja se kaj najde — od klasičnih šesterokotnikov, H-jev, kvadratno-pravokotnih oblik do posebnih tlakovcev … Pri tlakovcih, ki so na voljo na na našem trgu, so kakovostne razlike v slojih, debelini, zaščiti in odpornosti proti vremenskim vplivom. Najprimernejši in najkakovostnejši so dvoslojni tlakovci, katerih zgornji sloj je iz skoraj čistega kremena, kar zagotavlja tlakovcem trdnost in obstojnost;  so odporni proti mrazu in zmrzali v prisotnosti soli. Nekateri tlakovci so tudi hidrofobirani (globinsko impregnirani), kar pomeni, da je preprečen vdor vode, lažje je čiščenje, tlakovci so kakovostnejši in boljšega videza.

 

vrt

Pri urejanju okolice pa nikakor ne smemo pozabiti tudi na poživitev le – te, saj da vašemu domu domačnost, igrivost in predvsem ugodno vpliva na vaše počutje in počutje vaših gostov, zato vam v nadaljevanju nudimo nekaj nasvetov, da bo vrtnarjenje lepše in manj stresno.

Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste za svoje cvetlične grede kupili dovolj sadik, ko pa ste jih zasadili, je del grede ostal prazen. Morda ste rastline sadili pregosto in ne bodo imele dovolj prostora za razvoj. Po drugi strani pa vam je lahko po saditvi ostal še cel šop nesajenih rastlinic, kar pomeni, da ste sadili preredko. Taka greda ne bo nikoli videti kot velik cvetlični šopek, saj bodo med cvetlicami gole lise zemlje. Takšnim nevšečnostim se je lahko izogniti. Ko sadite grede z enoletnicami in trajnicami, najprej glede na priporočene sadilne razdalje izračunajte število rastlin, ki jih je treba kupiti. Nato na pripravljeno gredo razporedite vse rastline in pri tem upoštevajte priporočene razdalje. Tako vidite razporeditev rastlin, še preden jih posadite, morebitne pomanjkljivosti pa z lahkoto popravite. Če kakšne od zaželenih rastlin v svojem vrtnem centru niste dobili, namesto njih v zemljo zapičite količke. Tako lahko vse druge rastline zasadite, ko pa dobite še manjkajoče, jih zasadite na mesta, ki jih označujejo količki. Torej, če želite med urejanjem vrta čim manj stresa, je najbolje, da vse naprej načrtujete ali pa si morda poiščete strokovnjaka, ki vam bo z veseljem priskočil na pomoč, zato vam tudi spodaj prilagamo nekaj kontaktov zanesljivih, kvalitetnih strokovnjakov s področja urejanja okolice.

Komentarji

Essential SSL