Blog

Romantično prasketanje ognja in prijetna toplina doma


13. 11. 2017 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Pečarstvo


ogrevanje na kaminski sistem

Ste razmišljali kako bi naredili vaš dom bolj domač, romantičen in predvsem bolj topel? So vam bili vedno všeč kamini ob katerih so se igrali otroci, morda prebirale knjige cele družine in poležavali hišni ljubljenčki, vendar se nikoli niste zares pozanimali koliko toplote oddajajo sodobni kamini, kako delujejo in koliko stane montaža. Vse to in še več vam nudijo mojstri, katere najdete na spletnem portalu SvetStoritev.si, prav tako pa smo vam nekaj dejstev o kaminih in delovanju navedli tudi v nadaljevanju.

Sistem toplozračnega ogrevanja kamina in kaminske peči deluje tako, da izkoriščamo toploto, ki jo oddaja obod kurilne naprave, s katero ogrejemo zrak. Za učinkovito odvajanje toplote in s tem ogrevanje prostora potrebujemo stalno izmenjavo zraka. Sodobne peči so zasnovane tako, da zrak kroži v prostoru med stenami kurišča in dodatnim zunanjim obodom. Omejen volumen zraka omogoča, da se zrak segreje dovolj močno, da je kroženje zraka učinkovito in da pride do čim hitrejšega ogrevalnega učinka. Izstopna temperatura ogrevalnega zraka pri pečeh na drva in pelete se običajno giblje med 100 in 120°C. Za pospešitev kroženja zraka se lahko uporabi dodatni ventilatorski sistem, ki pospeši gibanje zraka in omogoča hitrejši in enakomernejši prenos toplote od ogrevalnega telesa po celotnem prostoru. V primeru izpiha toplega zraka na nivoju tal pa se toplota še hitreje in enakomerneje razporedi po prostoru. Ta način izpiha toplega zraka je zlasti primeren za prostore z visokimi stropi, saj omili sicer značilno toplotno plastovitost (topel zrak se zadržuje pod stropom, pri tleh je hladno).

Značilnost za toplozračno ogrevanje s kaminom je kratek čas od netenja do pričetka ogrevanja prostorov. Sistemi, ki so opremljeni z dodatnim ventilatorskim sistemom, le-tega kontrolirajo s temperaturnim senzorjem, da onemogočijo izpuh premalo segreta zraka, ki bi povzročal neprijeten občutek prepiha. Tovrstni sistemi so primerni za uporabo tam, kjer želimo hiter učinek toplote, hkrati pa ne potrebujemo daljših akumulacijskih dob. Namenjeni so za ogrevanje od 50 do 110 m2 oz. prostornine do 300 m2. Toplozračno ogrevanje s kaminom omogoča razvod toplote po več prostorih. S tem poskrbimo za razpršitev toplote, kar zmanjša oddano energijo pri izvoru in preprečuje pregrevanja prostora, kjer se nahaja kamin. Pregrevanje lahko predstavlja problem, ki se pojavlja zlasti pri sodobni gradnji, saj so hiše praviloma dobro izolirane, prostori, kamor se vgrajujejo kamini in peči, pa manjši od ogrevalnih sposobnosti naprav. Postavitev toplozračnega sistema je odlično dopolnilo k nizko temperaturnemu gretju, saj z njegovo uporabo lahko premestimo prehodna obdobja ob začetku in koncu ogrevalne sezone. Na ta način zmanjšamo stroške ogrevanja celotnega sistema in v dneh, ko so zunanje temperature relativno visoke, ni potrebno greti celotnega sistema za dvig bivalne temperature.

Če bi tudi vi želeli v svojem domu imeti moderen kamin, ki vam bo v dolgih zimskih večerih poleg toplote pričaral tudi romantične večere ob ognju v dvoje ali vam polepšal druženje z vašo družino in hkrati še dodatno ogrel vaš dom vam svetujemo, da pokličete mojstre, ki imajo dolgoletne izkušnje na področju ogrevanja in izdelave ter montaže kaminov, ki vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri, prav tako pa vam bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja.

 

RAČUNOVODSTVO, TRGOVINA IN MONTAŽA KAMINOV MARJETA HUŠKO S.P.

LONČARSTVO, KERAMIKA, ALOJZ KRŽAN S.P.

GOLOB PEČARSTVO IN POLAGANJE KERAMIKE IGNAC GOLOB S.P.

PEČARSTVO DERMASTJA, DERMASTJA ROBERT S.P.

PEČARSTVO ROBERT ZALOKAR S.P.

PEČARSTVO IVAN PODHRAŠKI S.P.

PEČARSTVO ZUPAN, FRANCI ZUPAN S.P.

PEČARSTVO BOKALIČ UROŠ S.P.

 

Komentarji

Essential SSL