Blog

PET NAJPOGOSTEJE UPORABLJENIH GRADBENIH MATERIALOV


20. 9. 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Bazeni,Brunarice,EKO GRADNJA,Fasaderstvo,Gradbeništvo,Keramičarstvo,Kovinarstvo,MIZARSTVO,Varilstvo,Zaključna dela v gradbeništvu,Zidarstvo



Gradbena industrija uporablja različne gradbene materiale za različne vidike gradnje doma. Arhitekti se s gradbenimi inženirji posvetujejo o nosilnosti materialov, s katerimi projektirajo, najpogostejši materiali pa so beton, jeklo, les, zid in kamen. Vsak ima različno moč, težo in vzdržljivost, zaradi česar je primeren za različne namene. Obstajajo nacionalni standardi in metode preskušanja, ki urejajo uporabo gradbenih materialov v gradbeništvu, tako da se lahko nanje zanesemo pri zagotavljanju strukturne celovitosti. Arhitekti izbirajo tudi materiale glede na stroške in estetiko.

Gradbeni materiali so običajno razvrščeni v dva vira: naravni in umetni. Materiali, kot sta kamen in les, so naravni, beton, zid in jeklo pa umetno izdelani. Toda oba morata biti pripravljena ali obdelana, preden se uporabita v gradnji.

1. Jeklo

Jeklo je kovinska zlitina železa in ogljika ter pogosto drugih legirnih materialov v svoji sestavi, zaradi česar je močnejša in bolj odporna na lom od železa. Nerjaveča jekla so odporna proti koroziji in oksidaciji zaradi dodatnega kroma v njihovi sestavi. Ker je v primerjavi s svojo težo in velikostjo tako močan, ga gradbeni inženirji uporabljajo za konstrukcijski okvir visokih sodobnih zgradb in velikih industrijskih objektov. Nekatere njegove lastnosti vključujejo:

  • Jeklo ima visoko razmerje med trdnostjo in težo ter močjo in velikostjo.
  • V primerjavi z drugimi kovinami je dražji. Strukturni inženirji se lahko posvetujejo o izbiri stroškovno najučinkovitejših velikosti za uporabo v hiši za podporo dejanske obremenitve stavbe.
  • Jeklo je manj zamudno za namestitev kot beton.
  • Namesti se lahko v katerem koli okolju.
  • Jeklo je lahko občutljivo na korozijo, če ni pravilno nameščeno ali vzdrževano

Krom, zlato in srebro se običajno uporabljajo za zaključke ali dekoracijo, ker nimajo natezne trdnosti jekla.

2. Beton 

Beton je kompozitni material iz finega in grobega agregata (mislim, gramoza, drobljenega kamna, recikliranega betona in geosintetičnih agregatov), ​​ki ga povezuje tekoče vezivo, kot je cement, ki se sčasoma strdi ali strdi. Portland cement je najpogostejša vrsta cementa in je fin prah, proizveden s segrevanjem apnenca in glinenih materialov v peči in dodajanjem mavca. Portland cementni beton je torej sestavljen iz mineralnega agregata, vezanega s portlandskim cementom in vodo. Po mešanju se cement strdi ali strdi v material, podoben kamnu, ki ga smatramo za beton.

Konkretni atributi:

  • Moč se razlikuje glede na mešanico. Dobavitelji za betonsko industrijo običajno zagotovijo materiale, ki se uporabljajo za njihov beton, in testirajo trdnost betonske mešanice.
  • Beton se lahko vlije v obliko, ki ima skoraj vsako obliko in se strdi v material, podoben kamnu.
  • Za strjevanje je potrebnih vsaj sedem dni, zato morajo inženirji in arhitekti upoštevati ta čas strjevanja, ko oblikujejo načrte gradnje za betonsko konstrukcijo.
  • Zaradi svoje vsestranskosti, stroškov in trdnosti je idealen material za temelje hiše . Ker lahko prenese veliko obremenitev in prenese sile iz okolice, je betonski temelj doma pogost.
  • Za povečanje natezne trdnosti betona inženirji pogosto načrtujejo, da se ojača z jeklenimi palicami ali palicami (armatura).

3. Les

Med najstarejšimi ali morda najstarejšimi gradbenimi materiali se les uporablja že tisoče let in ima lastnosti, zaradi katerih je idealen gradbeni material – tudi v času inženirskih in sintetičnih materialov.  

Za gradbeno uporabo so leseni kosi strojno skobljani in razrezani na standardne dimenzije, tako da so njihove mere se lahko natančno upoštevajo v načrtih zgradb – to je znano kot dimenzionalni les . Les v večjih velikostih se običajno imenuje les ali tramovi in ​​se pogosto uporablja za gradnjo okvirjev velikih struktur , kot so mostovi in ​​večnadstropne zgradbe.

Nekatere drevesne vrste so boljše za nekatere namene in za uporabo v nekaterih podnebjih kot druge. Strukturni inženirji in arhitekti lahko določijo, katera vrsta lesa je idealna za gradbeni projekt .

  • Je lahko dostopen in ekonomičen naravni vir.
  • Les je relativno lahek in ga je enostavno standardizirati po velikosti.
  • Zagotavlja dobro izolacijo, zato ga mnogi arhitekti in inženirji radi uporabljajo za domove in stanovanjske zgradbe.
  • Les ima visoko natezno trdnost – ohranja svojo trdnost med upogibanjem – in je zelo močan, ko je stisnjen navpično.
  • Ker je lahek in ga je treba tlačno obdelati , da pride v stik z okoliško zemljo, je les manj priljubljena izbira za temelje ali stene kleti. (Vendar pa trajni leseni temelji , znani kot PWF, pridobivajo moč med gradbinci zahvaljujoč toplim in vabljivim bivalnim prostorom v leseni kleti, ki jih ponujajo.) Pogosteje imajo hiše z lesenim okvirjem običajno armiranobetonske ali pomole in tramove temelje .

4. Kamen

Najdaljše obstojen gradbeni material, ki je na voljo, je tisti, ki je tu že tisoče let: kamen. Pravzaprav so najstarejše zgradbe, ki še obstajajo na svetu, narejene iz kamna. Ima številne prednosti, čeprav morajo inženirji in arhitekti pri načrtovanju zgradbe iz kamna upoštevati nekaj posebnih premislekov.

  • Suhi kamniti zidovi iz gostega kamna se uporabljajo že tisočletja. Za njihovo držanje so kasneje uporabili različne oblike malte.
  • Ker je tako gost, je kamen težko obdelati zaradi njegove teže in težav pri premikanju.
  • Kamen ni učinkovit izolator, saj ga je težko ohraniti toplo.
  • Različne vrste kamna so najboljše za različne namene. Na primer, skrilavec je odporen proti ognju. Granit je eden najtrših kamnov in eden najbolj trpežnih izdelkov, ki so na voljo; Inki so uporabljali apnenec ali granit za gradnjo svojih neverjetno močnih zgradb.

5. Opeka/zidarstvo

Zidna konstrukcija uporablja posamezne enote (kot so opeke) za gradnjo struktur, ki so običajno povezane z neko malto. Zgodovinsko gledano so bile glinene opeke oblikovane v kalupu in žgane v peči. Trenutno najmočnejša in najpogosteje uporabljena zidarska enota je betonski blok, ki ga lahko armiramo z jeklom. Steklo, opeka in kamen se lahko uporabljajo v zidani strukturi.

  • Zid je trpežen in ognjevaren.
  • Ta način gradnje je sposoben upreti kompresijske obremenitve, zaradi česar je dober material za nosilne stene .
  • Zid, ojačan z betonom ali v kombinaciji z armiranim betonom, lahko podpira večnadstropne zgradbe in je lahko ekonomična izbira.
Komentarji

Essential SSL