Blog

PREDNOSTI IN SLABOSTI VGRADNJE TOPLOTNE ČRPALKE


4. 10. 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Inštalacije,Zaključna dela v gradbeništvuNačinov za ogrevanje in ohlajanje doma je veliko, v zadnjih letih pa so posebne pozornosti deležne toplotne črpalke, za katere se odloča vse več gospodinjstev. Toplotna črpalka izkorišča toploto okoliškega zraka ali vodnih virov, bolj kot v stare, energetsko potratne stavbe pa jo je smiselno namestiti v dobro izoliranje novogradnje. Ker Slovenija spada med pokrajine z relativno mrzlimi zimami in vročimi poletnimi meseci, pred vgradnjo toplotne črpalke mnogi oklevajo, saj najbolj učinkovito deluje na področjih z milim podnebjem in majhnimi razlikami med skrajnimi temperaturami. Če o njen resneje razmišljate že lep čas, preverite spodnje pluse in minuse.

Prednost toplotnih črpalk je da so zelo varčne, saj so stroški za ogrevanje ali ohlajanje bivalnih prostorov lahko tudi do trikrat nižji kot pri uporabi klimatskih naprav, peči in bojlerjev. Vroč ali hladen zrak, ki ga proizvaja toplotna črpalka, temperaturo doma zvišujeta ali znižujeta počasi, zaradi česar ni potrebe po neudobni nenadni aklimatizaciji na žgočo toploto ali neprijeten mraz, kar se sicer pogosto dogaja ob vklopu električnih pečk in klimatskih enot. Toplotna črpalka poskrbi tudi za bolj učinkovito razvlaževanje, kar pride še posebej prav v poletnih mesecih, ko je raven vlažnosti zraka višja. Naprava zasede manj prostora kot ločeni enoti za ogrevanje in hlajenje, kot plus pa šteje tudi, da ne onesnažuje okolja.

Slabost vgradnje toplotne črpalke je definitivno za mnoge prvotni denarni vložek v vgradnjo le – te, saj bo bo za večino slovenskih gospodinjstev astronomski, še posebej za tiste, ki jo želijo namestiti v slabo toplotno izolirano oziroma energetsko potratno hišo. Tudi stroški nadaljnjega vzdrževanja in popravil so praviloma višji kot pri konvencionalnih načinih ogrevanja.

Dejstvo, ki od nakupa odvrne mnoge, je slab performans toplotne črpalke takrat, ko so zahteve največje, saj bo pozimi prostore grela z bistveno hladnejšim zrakom kot peč na drva, poleti pa hladila z malce toplejšim zrakom kot klimatska naprava. Mnogi uporabniki prezentirajo kot slabost toplotne črpalke tudi dejstvo, da so le – te zelo glasne.

Komentarji

Essential SSL