Blog

SIBIRSKI MECESEN…PRILJUBLJEN, ODPOREN IN DOLGOTRAJEN…KAR DOBRO VEDO V PODJETJU PD-LES D.O.O.


17. 11. 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Brunarice,Fasaderstvo,Gradbeništvo,MIZARSTVO,Urejanje okolice,Zaključna dela v gradbeništvu


PD_LES_TERASA

Njihova zgodba se je začela pisati leta 1996, ko so preko 30 let izkušenj s področja obdelave lesa prenesli v lastno podjetje. So družinsko podjetje, ki zaposluje še 4 zaposlene in se ukvarjajo z razžagavo in obdelavo lesa v končne izdelke, ter z izdelavo lesene embalaže.

Skozi leta so se trudili kar najbolje slediti trendom na trgu in se kar se da najbolje prilagoditi željam in zahtevam svojih strank. Leto 2008 pa je bilo zanje prelomno, kajti pričeli so se intenzivno ukvarjati s prodajo in izdelavo izdelkov iz sibirskega macesna.

Sibirski macesen je iglavec ki izvira iz Sibirije, zaradi klimatskih pogojev, ki vladajo v tem delu sveta ima ta les zelo goste rasti. Zaradi gostih rasti je odporen na vremenske in mehanske vplive, ter ima daljšo življenjsko dobo.

Med ljudmi je sibirski macesen izredno priljubljen zaradi svojega videza. Ima značilno svetlo rjavo barvo z zlatim odtenkom. Po njem pa so razporejeni različni vzorci, kot so letnice in grče. Zaradi tega je vsak kos unikaten in zanimiv. Spada med najbolj razširjene drevesne vrste Evrazije – pokriva širok pas od Finske na zahodu do centralne Sibirije, Mongolije in severne Kitajske. Raste v zahtevnih pogojih in izredno počasi, kar vpliva na njegove dobre lastnosti.

Kakšen je les sibirskega macesna?

– težak in gost

– prepojen s smolami, ki ga ščitijo pred škodljivci: Smola je sestavni del lesa. Ujeta je v drobnih smolnih kanalih. S prostim očesom jih ne vidimo. Smola daje macesnu izjemne lastnosti. Je naravna zaščita za obrambo proti škodljivcem in gljivami. Les ščiti tudi pred vlago.

– uspešno kljubuje različnim vremenskim pogojem, vlagi in nizkim temperaturam, zato ne potrebuje dodatne zaščite

Kljub temu, da je na trgu na voljo več vrst lesa primernih za terase, fasade, ograje ali vrtne poti, se večina na koncu odloči za sibirski macesen. Zakaj? Zaradi ugodne cene, kvalitete, lepega videza in dovoj dolge življenjske dobe v primerjavi z drugimi vrstami lesa. Dodajmo še zanimivost – macesen nas pred visoko frekvenčnimi valovi, ki jih uporabljajo naši prenosni telefoni, zaščiti 10x bolje kot beton, zato je alpski ali sibirski macesen idealen za izdelavo lesene fasade na vašem objektu. 

Skozi znanje in dolgoletne izkušnje pa v podjetju tudi svetujejo strankam, že pri sami izbiri kakšen les, kako obdelan… glede na končni namen…

Komentarji

Essential SSL