Blog

VLAGA JE NADLOGA STARIH OBJEKTOV IN NOVOGRADENJ


22. 11. 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Gradbeništvo,Inštalacije,IZSUŠEVANJE VLAGE,Urejanje okolice,Zaključna dela v gradbeništvu



Vlaga ni težava, ki je značilna samo za stare objekte, temveč jo je zelo pogosto mogoče zaslediti tudi v novogradnjah. Eden izmed glavnih razlogov zanjo je prehitra gradnja, saj vgrajeni materiali nimajo dovolj časa, da bi se primerno posušili. Da bi se izognili morebitnim težavam, ki jih lahko povzroči vlaga v gradbenih materiali in ob enem hitro dokončali projekt, ki smo si ga zadali priporočamo, da se izvede izsuševanje s kondenzacijskim oziroma absorbcijskim izsuševanjem.Ob nepravilnem sušenju materialov lahko nastane plesen.  Pozimi vlažne gradbene materiale zmrzal še dodatno poškoduje, vlažen objekt pa je poleg vsega potrebno tudi bistveno bolj ogrevati.  V primeru, da novogradnje ustrezno ne izsušimo, lahko pride do poškodbe vgrajenih materialov, saj vlažni gradbeni materiali bistveno bolj prevajajo temperaturo iz notranjosti objekta.

V novogradnjah je najpogostejši povzročitelj škode prav voda, kajti ob nepravilnem sušenju materialov lahko nastane plesen.  Pozimi vlažne gradbene materiale zmrzal še dodatno poškoduje, vlažen objekt pa je poleg vsega potrebno tudi bistveno bolj ogrevati, kar marsikdo pozabi.  V primeru, da novogradnje ustrezno ne izsušimo, lahko pride do poškodbe vgrajenih materialov, saj vlažni gradbeni materiali bistveno bolj prevajajo temperaturo iz notranjosti objekta.

Pri sušenju objektov imamo dve možnosti, in sicer umetnega in naravnega, ki lahko traja mesece in le malokdo je pripravljen imeti objekt neizkoriščen leto ali več, kolikor bi trajal proces naravnega sušenja. Ta je odvisen od strukture in debeline gradbenih materialov ter okoljskih pogojev – recimo, visoka relativna zračna vlaga otežuje in zavira proces naravnega izsuševanja materialov.

Postopek umetnega izsuševanja je po kakovosti primerljivo naravnemu, obenem pa je veliko hitrejše. Njegov cilj je, da povečamo sposobnost sprejemanja vlage iz gradbenih materialov, kar lahko dosežemo na dva načina:

  • Z ogrevanje vlažnega zraka: Zrak lahko pri 10 °C in pri 70 % zračni vlažnosti sprejme 5,4g/kg, če pa ga ogrejemo na 25°C, pa lahko sprejme 13,9 g/kg. Z vlago nasičen zrak je potrebno s pomočjo prezračevanja (zračenja) odstraniti iz objekta in na ta način se gradbeni materiali osušijo. Postopek je dolgotrajnejši in energijsko bolj potraten.
  • S sušenjem vlažnega zraka: Z razvlaževanjem, z vlago nasičenemu zraku odvzamemo vlago. Z izsuševanjem pri enakih pogojih (25°C in 70% rel. zračni vlagi – 13,9 g/kg) lahko iz zraka odvzamemo cca. 8 g/kg. Najpogostejša metoda razvlaževanja je kondenzacija vlažnega zraka, ki jo naprava zbira v posodi. Na ta način se dejansko odstrani odvečna vlaga. Celoten postopek razvlaževanja se z višanjem temperature v objektu pospeši, zato je v zimskem času predlaga temperiranje.

anacija objekta z izsuševanjem je najhitrejša in najcenejša dolgoročna rešitev, s katero povrnemo gradbene in izolacijske materiale v stanje, primerno za bivanje in neoporečno za zdravje.Za celostno rešitev težav z vlago se obrnite na podjetje Hak plus podjetje za gradbeništvo in Izolacije d.o.o. , kjer so strokovnjaki za izsuševanjem vlage iz objektov. Problematike se lotijo postopoma, s predhodnim ogledom in ocenitvijo nastale škode in situacije, nato pa na podlagi ogleda pripravijo projekt izsuševanja. Njihove številne reference in zagotovljena garancija na storitve vam lahko povedo, da imajo strokovno znanje in več letne izkušnje.

Komentarji

Essential SSL