Blog

KAKO IN KJE ZAČETI Z ADAPTACIJO STANOVANJA…


30. 11. 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ ADAPTACIJE,Gradbeništvo,Zidarstvo



Prenova doma je pomemben korak v našem življenju, saj nam bo omogočila, da bomo 15 ali več let lahko živeli v okolju, ki nam bo ponujalo pravo mero domačnosti in ne nazadnje tudi želenega udobja. Je pa adaptacija stanovanja ali hiše povezana tudi s številnimi neznankami, vprašanji in nepredstavljivimi stroški.

Ko sprejmemo odločitev, da bomo naš dom preuredili, je pomembno, da ne hitimo in da dobro premislimo, v kakšnem okolju želimo živeti, pa tudi, na kakšen način bo to postal funkcionalen prostor, v katerem bo lahko prav vsak družinski član živel svobodno.

Pot do končne preureditve je dolga, prvi korak je nedvomno originalni načrt, iz katerega lahko izhajamo in v katerem so razvidne sestave konstrukcij in morebitne vertikale, kjer potekajo dimniki, zračniki in druge inštalacije. V naslednji fazi poiščemo pravega arhitekta zase, takšnega, ki bo razumel naše želje in zahteve. Sicer pa tudi tukaj velja, da nismo vsi za vsakogar in je tudi v tem odnosu potrebna nekakšna kemija. Predvsem je pomembno, da ne hitimo in si vzamemo dovolj časa, saj bomo tako o svojih odločitvah lahko premislili in bo rezultat pravi za nas.

Temeljita prenova zahteva veliko potrpljenja, zato ne prehitevajte časa in si ga vzemite dovolj, da bo rezultat na koncu dosegel vaša pričakovanja. Vsak projekt morate najprej uskladiti z arhitektom, to je faza, ki je ključna za obojestransko zadovoljstvo. Arhitekt vam lahko odpre oči tudi pri točkah, ko boste v fazi projektiranja morda predolgo vztrajali pri nekaterih željah, ki sicer niso najbolj idealne. Govora je seveda o funkcionalnosti, ne o estetiki, kajti pri tem vsekakor velja, da imajo vsake oči svojega malarja.

V naslednji fazi, ko boste uskladili končno razporeditev prostorov, sledi načrt z vsemi inštalacijami za izvajalce. Poglavje zase je tudi opremljanje, ki je lahko s pohištvom po meri ali opremljanje s posameznimi kosi pohištva, kar je tudi odvisno od stranke.

Kaj pa bitka s časom? Računajte, da bo temeljita prenova trajala približno pol leta, lahko pa se seveda tudi zavleče. Pomembno je, da ne hitimo in da je načrt res dobro premišljen. Ko je načrt pripravljen, je nekaj odvisno tudi od sreče, saj se lahko pojavijo kakšne nevšečnosti v obliki poškodb dobavljenih artiklov, mojstrov, ki ne pridejo, ko smo dogovorjeni, in podobnega.

Komentarji

Essential SSL