Blog

VARNO, KAKOVOSTNO IN PRIJETNO V SVET OTROŠKE DOMIŠLJIJE


13. 12. 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Brunarice,MIZARSTVO,Urejanje okolice



Zakaj otroci pravzaprav potrebujejo igrišča? Strokovnjaki imajo na to vprašanje mnogo odgovorov, podprtih z rezultati raziskav, napisanih je mnogo knjig, razprav in drugih strokovnih del. Pa kljub temu še vedno prihajamo do novih spoznanj, novih pogledov in novih odgovorov. Tudi starši, ki v veliki večini nismo strokovnjaki, lahko razumemo potrebo otrok po igri in igralih ter si poiščemo enega od odgovorov na zgoraj zastavljeno vprašanje. Veliko nas je staršev, ki smo se v svojem otroštvu igrali praktično povsod. Razvejano drevo na domačiji, lopa za hišo, potok na robu naselja, vse to so nepozabni kraji našega odraščanja, druženja in igre. Naši otroci pa pogosto najdejo drevo samo še ob robu parkirišča, lopo si morajo zgraditi, potok pa je že zdavnaj ujet v betonske cevi pod zemljo. Želja po igri in druženju z vrstniki pa ostaja.
Postavitev otroškega igrišča na prostem je priložnost urediti prostor, ki je namenjen predvsem njim-otrokom, njihovim potrebam in željam, prostor, kjer se bodo počutili svobodno in sproščeno.
Prostor za igro nudi otrokom priložnost, da sprostijo nakopičeno energijo, spoznavajo naravo, doživljajo avanture ter navezujejo socialne stike. Igrišče je lahko tudi kraj za razgovor, zmenke ter srečanja mladih in starih.  Ne smemo pozabiti, da postavitev igrišča za nas ne sme biti zasilna rešitev. Naš cilj mora biti, da ustvarimo okolje, ki bo otrokom prijazno. Tudi s takim načinom razmišljanja lahko pripomoremo, da se bodo naši otroci razvijali skladno in varno.

Za izdelavo zunanjih igral se pogosto uporablja les ali lesna tvoriva (lesne plošče, lepljenci, …). Kar nekaj razlogov je, da oblikovalci in proizvajalci dajejo lesu prednost pred kovino ali plastiko. Lastnosti, ki les uvrščajo pred druge materiale so predvsem:

  • dostopnost na tržišču in primerna cena,
  • dobre mehanske lastnosti masivnega ali lepljenega lesa,
  • površina omogoča dober oprijem, ne drsi, ni mrzla na otip,
  • možnost izdelave voluminoznih elementov, ki so mehkih in lahkih oblik, ki niso pretežki, ki niso trdi, itd.
  • površinsko zaščito je mogoče izvesti relativno enostavno, ravno tako je možno dokaj preprosto vzdrževanje ,

Ima pa les tudi nekatere lastnosti, ki so za izdelavo igral manj dobrodošle ali celo moteče:

  • les, predvsem surov, je močno podvržen napadu gliv ali insektov ter posledično hitremu propadanju,
  • neprimerno vzdrževane površine lesa hitro postanejo nevarne za nastanek poškodb (razpoke, trske, ostre konice, itd.),
  • leseni sestavni elementi igrala lahko, zaradi slabega vzdrževanja, napada gliv ali skritih napak v strukturi lesa, hitro izgubijo nosilne lastnosti in postanejo nevarni,
  • obstoja nevarnost, da les ali lesna tvoriva vsebujejo umetne snovi, ki so zdravju ali okolju škodljive (impregnacijska sredstva, lepila, površinski premazi, itd.) 

ZAHTEVE, KI JIH MORA IZPOLNJEVATI LES

Drevesna vrsta

  • načeloma ni ovir za uporabo katerekoli drevesne vrste za izdelavo zunanjih igral,
  • surov les mora izpolnjevati minimalne zahteve v zvezi s trajnostjo, ki je definirana v standardu:SIST EN 350-2:1995 – Trajnost lesa in lesnih izdelkov – Naravna trajnost masivnega lesa – 2. and  wood-based products – Natural durability of solid wood – Part 2: Guide to natural durability and del: Naravna trajnost in možnost impregnacije izbranih, v Evropi pomembnih vrst lesa – Durability of wood treatability of   selected wood species of importance in Europe
  • izogibati se je potrebno drevesnim vrstam, ki vsebujejo toksične snovi, oz. snovi, ki bi lahko kakorkoli škodljivo vplivala na zdravje uporabnikov ali okolje.

V podjetju ADRIMALES, Matija Rebec s.p. se njihovo delo prične že s pogovorom, kjer stranka izrazi svoje želje, oni pa vam svetujejo in izrišejo izdelek. Poleg otroških zunanjih igral zdelujejo moderne, masivne, podeželjske in rustikalne kuhinje iz različnih vrst lesa, kot so smreka, jelka, hrast, jesen, češnja, oreh, javor Zavedajo se, da je les lahko večen in lep, zato želijo kupcem ponuditi le najboljše, za dostopno ceno. V izdelke vložijo veliko truda in ročnega dela, jih izdelujejo s srcem in ljubeznijo do dela, kajti v največje veselje jim je, da so kupci zadovoljni. 

Pri izdelavi otroških zunanjih igral sledijo vsem tehnoloških in varnostnim standardom, kajti le tako lahko zagotovijo našim najmlajšim brezskrbno in predvsem varno igro na prostem. Igrala so izdelana iz varnih materialov, atraktivnih barv in predvsem trpežnih materialov.

Komentarji

Essential SSL