Blog

NASVETI, KO SE ODLOČIMO ZA ZIDANO GRADNJO


21. 12. 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ ADAPTACIJE,Gradbeništvo,Urejanje okolice,Zaključna dela v gradbeništvu,Zidarstvo



Klasična gradnja z zidaki je še vedno najbolj priljubljen način gradnje v Sloveniji. V preteklosti je veljalo, da takšne hiše ne morajo dosegati visokih standardov energetske učinkovitosti, danes pa vemo, da to ni res, saj je z vsemi materiali, ki so na voljo za klasično oz. masivno gradnjo mogoče doseči toplotno prehodnost zunanjih sten, ki zadosti standardom tako nizko energetske, kot tudi pasivne gradnje. Pri tem moramo biti pazljivi pri zadostni količini toplotne izolacije in na izvedbo vseh detajlov na predelih, kjer lahko pride do toplotnih mostov.

Znano je, da klasična gradnja dopušča več napak, kot montažna, ki se skoraj v celoti izvede v proizvodnem obratu, kar omogoča večji nadzor in sestavo elementov v okolju brez vremenskih vplivov. Napakam pri gradnji se lahko izognemo z izkušenim nadzornikom, ki ga lahko vključimo že v fazi načrtovanja hiše in z dobrim izvajalcem. Zapletom se lahko dodatno izognemo z izbiro izvedbe na ključ in se s tem rešimo izgovorov posameznih izvajalcev, da je napaka posledica dela, ki ga je opravil drug izvajalec. Če se odločate za gradnjo hiše, vam svetujemo, da izvajalca iščete pozimi. Dobra gradbena podjetja imajo že pomladi zasedene termine.

Naj si gre za ceno izvajalca ali ceno vgrajenih materialov, se nižanje stroškov ne račun kakovosti prej ko slej izkaže za nespametno. Celotni strošek gradnje lahko bolj pocenimo z ukrepi, kot so parcelacija prevelike parcele in prodaja preostanka, ali pa sogradnja z investitorjem s podobnimi željami. Za enostanovanjsko hišo tako v Ljubljani zadostuje parcela veliko 400 m2, za stanovanjski dvojček 250 m2 za vrstne hiše pa 150 m2, razlika v velikosti parcele pa se bo poznala tudi na višini komunalnega prispevka. S sogradnjo so prihranki večji in pametnejši, kot pri vgradnji cenejših materialov.

V preteklosti so se v veliki večini za temeljenje uporabljali pasovni temelji, po možnosti neizolirani, kar je pri energetsko učinkoviti gradnji nesprejemljivo. Boljša rešitev je izvedba temeljne plošče izvedene na ustrezno debelem sloju toplotne izolacije, kar med drugim omogoča akumulacijo toplote v temeljni plošči. Pri pasivni hiši je toplotna izolacija temeljne plošče s spodnje strani nujna, veliko investitorjev pa se zaradi nižjih stroškov odloči za izolacijo temeljne plošče z zgornje strani.

V izogib številnim tegobam, ki se pojaviju pri sami gradnji, je pri gradnji objekta pametna odločitev, da poiščete primerno, strokovno usposobljeno podjetje s številnimi izkušnjami in referencami, ki vam pomaga pri načrtovanju objekta in realizaciji ali pa mu v celoti prepustite gradnjo in tako poskrbite v miru za finance, notranjo opremo, hkrati pa uživate ob nastajanju vašega novega doma. In v nadaljevanju vam prilagamo nekaj gradbenih podjetij, ki se ponašajo s kvaliteto, tradicijo in zadovoljnimi strankami.

Komentarji

Essential SSL