Blog

Dobra beseda je kot med: sladka za dušo in zdravilo za telo


16. 2. 2023 Facebook Twitter LinkedIn Google+ ČEBELARSTVO,TURIZEM



Čeprav je bil med poznan in v uporabi že davno pred prvimi pisnimi zgodovinskimi omembami, sta bila njegov pravi izvor in sestava dolgo zavita v tančico skrivnosti. Aristotel, znani starogrški mislec iz četrtega stoletja pred našim štetjem, je davno že zapisal, da med pada z neba, ko vzhajajo zvezde. Še pred njim pa so v starem Egiptu bili prepričani, da med nastaja iz solz boga Raa.

Ko se ljudje pogovarjamo o medu, si predstavljamo lepljivo, tekočo, sladko maso, ki jo mažemo na kruh ali dodajamo v čaj in ostale napitke kot sladilo in okus. V zadnjih nekaj letih pa so znanstveniki našli novo lastnost medu, in sicer ne samo, da je dobrega okusa, tudi zelo zdrav je! Med velja za eno najbolj vsestranskih živil, saj koristi otrokom, starejšim, športnikom, bolnikom, nosečnicam …predvsem zaradi visoke vsebnosti mineralnih snovi, velja med kot odlično pomirjevalo in je hkrati zaradi vsebnosti sladkorja tudi idealen vir energije, hkrati pa v prehrani nekako izboljša izkoriščanje nekaterih drugih snovi iz hrane, ki jo zaužijemo. Je živalski proizvod in je edino živilo živalskega izvora, ki ima skoraj da neomejen rok trajanja. Pri medu se rada pojavi kristalizacija, kar je povsem normalno in naj omenimo, da pri nekaterih vrstah medu se pojavi prej (cvetlični med), medtem, ko se pri drugih vrstah pojavi kasneje (akacijev med). V letih raziskovanja medi so odkrili, da le – ta zmanjšuje škodljive posledice obsevanja pri pacientih, ki so bili izpostavljeni takšnemu zdravljenju rakastih obolenj, prav tako izboljšuje zdravstveno stanje ustne votline, krepi antioksidante in povečuje atletske zmožnosti rekreativnih športnikov. Poznamo ga tudi kot narodno zdravilo v primeru kožnih poškodb, neka raziskava pa je pokazala, da v kombinaciji s perutnino zavira proces oksidacije, zato lahko takšno meso brez škode uživamo kar nekaj dni.

Čeprav ima čebelarstvo dolgo zgodovino, je pridobivanje medu šele po letu 1800 postalo resna gospodarska dejavnost, ki so jo izpopolnili s številnimi tehnološkimi izboljšavami in v zadnjih letih se pojavlja v različnih panogah, in sicer kulinariki, zdravilstvu, alternativi, itd..

Nekoč so Slovenci čebelarili na cesarskem Dunaju, danes pa se Cesarjeve čebele pasejo na enem izmed zelenih biserov Slovenije, Pohorju. S postopnim prebujanjem narave, glede na nadmorsko višino, imajo čebele na voljo obilno in dlje časa trajajočo pašo, prav tako je pomemben dejavnik, da rastlinje, ki raste in cveti v pogojih, kjer je človeški vpliv minimalen, zagotavlja visoko kakovostnem med z geografsko označbo. Ko za vsakim kozarcem slovenskega medu, stoji odgovoren čebelar Marko Cesar.

S ščepcem inovativnosti, medu dodaja domiselne okuse in jih spremeni v medeno razvajanje brbončic, za kar je prejel tudi številne nagrade in priznanja. Zadnji največji dosežek za čebelarsko dejavnost in ohranitev narave, pa je nominacija IMK 2019 za Inovativnega mladega kmeta, kjer je bil razglašen med osem inovativnih mladih kmetov. V letu 2022 pa sm prejeli prestižno nagrado za Penečo medico na ocenjevanju vin v New Yorku. Za Penečo medico BRUT sm prejeli PLATINASTO MEDALJO, za sladko Penečo medico in klasično medico pa SREBRNO MEDALJO.

Poleg svetovno priznanih medic, pa nudijo v APITURIZEM, ČEBELARSTVO CESAR, MEDENO DOŽIVETJE OKUSOV tudi druge medene proizvode, in sicer različne vrste medu (cvetlični, akacijev, kostanjev, gozdni, ajdov), kremni med z zanimivimi dodatki (cimet, ingver, čokolada in lešniki, gozdne borovnice, maline, aronija, cvetni prah in matični mleček, čili), medica – medeno vino, peneča medica (slovenska in svetovna posebnost), darilni program medenih izdelkov. Vse izdelke in še marsikaj si lahko ogledate tudi na njihovi spletni strani http://www.medica-cesar.si/ ali na naši Facebook strani www.facebook.com/hisapenecemedice.cesar. V kolikor pa želite doživeti pravo medeno dogodivščino in razvajanje, vas bodo v Mariboru, natančneje v Pot na Rute 8, Razvanje z veseljem sprejeli in popeljali v medene trenutke.

Po predhodnih naročilih izvajajo tudi apiturizem, t.i. čebelarski turizem, in iscer sprejemajo majhne in velike skupine iz celotnega sveta za ogled čebelarstva, ter jim nudijo vrhunsko razvajanje brbončic s pokušanjem njihovih dobrot.

Komentarji

Essential SSL