Blog

KO SE KONEC DNEVA KOPALNICA SPREMENI V NAŠ OSEBNI PROSTOR, KJER SE POTOPIMO V MEGLICE TIŠINE, MIRU, PRIJETNE KLIME,…


14. 3. 2023 Facebook Twitter LinkedIn Google+ ADAPTACIJE,Gradbeništvo,Inštalacije,IZSUŠEVANJE VLAGE,Keramičarstvo,MIZARSTVO,Zaključna dela v gradbeništvu,Zidarstvo



Kopalnica je prostor v našem domu, kjer marsikdo najde ob koncu dneva svoj mir, prostor za sprostitev, prostor kjer iz sebe odstranimo ves stres in tegobe dneva, zato si želimo le – to prijetno, toplo, praktično, svetlo, ko je to potrebno in predvsem, da zadovolji vse naše potrebe ob začetku in koncu dneva.

Ko načrtujemo prenovo kopalnice, naj ta poteka v dveh korakih, in sicer naj bo prvi korak načrtovanje prenove in izbira opreme, drugi korak pa naj bo izvedba prenove. Pri načrtovanju moramo biti posebej pozorni na lego kopalnice v enoti, saj je priporočljivo, da le – ta ni blizu spalnice, otroške sobe in dnevne sobe, ker šumi vode lahko zmotijo naš počitek. Prav tako je pomembno, da se pred načrtovanjem odločimo, seveda če nam prostor to dopušča, ali bomo imeli sanitarije ločene od kopalnice ali bodo skupaj.

Ko se lotimo celotne prenove kopalnice, pomeni, da poleg opreme zamenjamo tudi talne in stenske obloge in po potrebi spremenimo vodovodno in električno napeljavo, zato je pametno, da se dogovorimo s takšnim obrtnikom, ki bo izvedel vsa dela, oziroma ima kvaliteten tim podizvajalcev (SAN-KER, zaključna dela v gradbeništvu, d.o.o., info@san-ker.si, jani.bradule@telemach.net, 040 754 663), kajti le tako se bomo izognili težavam z iskanjem obrtnikov in usklajevanjem njihovih del.
V primeru nove tlorisne razporeditve elementov, moramo najprej napeljati vodovodno in električno inštalacijo. predvsem prva je v tem prostoru izmed vseh ostalih daleč najbolj prisotna. Poskrbeti moramo za vse izpuste vode v umivalnik, banjo ali tuš kabino, prav tako ne smemo pozabiti na pralni stroj, če se bo ta nahajal v tem prostoru. Poleg izpustov je potrebno seveda napeljati tudi odtoke iz teh priključkov v kanalizacijo. Vsekakor naj bo ta inštalacija napeljana strokovno in brezhibno, saj lahko sicer pozneje pride do hudih in skoraj nepopravljivih posledic, ki jih je težko odpraviti. Vsi stiki na ceveh morajo brezhibno tesniti, pri talnih kanalizacijskih ceveh pa je nujno potrebno upoštevati zadosten padec.
Klasična montaža inštalacijskih cevi poteka z razvodom cevi po izdolbenih kanalih v steni. Na takšen način prihaja do veliko prahu in odpadnega materiala, poleg tega pa se zaradi nastalih kanalov lahko zmanjša nosilnost sten, kar je še posebej problematično pri adaptaciji.
obstaja pa tudi hitrejša in bolj praktična rešitev, in sicer izdelava instalacijske stene, ki poteka direktno na obstoječo masivno steno, kamor se pritrdi vse potrebne vodovodne cevi, električne žice, kanalizacijske priključke, ogrevalne cevi in celo splakovalnik za WC školjko. Med njih se postavi posebne distančnike, na katere se pritrdijo specializirane suhomontažne plošče. Z razliko od klasičnih mavčnih plošč so te popolnoma vodoodporne, mehansko odporne in zdržijo velike obremenitve. Izdelane so iz trde poliestrske pene. Na takšno suhomontažno steno se kasneje pritdi obloga, običajno keramične ploščice. Takšna inštalacijska stena je debela od 9 do 20 cm. Po višini praviloma ne sega do stropa, temveč je visoka približno 80 cm.
Še bolj kot v ostalih bivalnih prostorih je v kopalnici pomembno, da je toplo, da so tla topla, zato se priporoča talno ogrevanje. Ker je pri adaptaciji kopalnice vgradna višina talne obloge zelo omejena, je primerna uporaba zlasti električnega talnega ogrevalnega sistema z grelnimi mrežami, debeline le 2,7 mm. Takšen sistem sestavljajo grelni kabli, pritrjeni na mrežo iz steklenih vlaken. Grelni kabel (230 V) je sestavljen iz uporovne žice, temperaturno odporne izolacije iz teflona, zaščite pred sevanjem iz pocinkane bakrene pletenice in zunanjega zaščitnega plašča iz PVC-ja. Širina takšne grelne preproge je 50 cm z dolžino od enega do dvajset metrov. Grelna moč tepiha je od 75 do 1500 W.

Komentarji

Essential SSL