Blog

ADAPTACIJE STREHE SE LAHKO KOSA Z NOVOGRADNJO


8. 5. 2023 Facebook Twitter LinkedIn Google+ ADAPTACIJE,Gradbeništvo,KLEPARSTVO,KROVSTVO,TESARSTVO



Obnova strehe je dandanes morda celo bolj zahtevna sanacija kot sama novogradnja, kajti v tem primeru ne gre le za zamenjavo kritine, ampak je potrebno vedno preveriti tudi stanje obstoječega ostrešja za morebitne poškodbe, preparelst, namočenost, plesen, itd.. Prav zaprav je prenova strehe del celovite prenove energetske hiše, kajti potrebno jo je izolirati.

Še pred izbiro same kritine je treba torej preveriti stanje ostrešja, potrebno pa je tudi upoštevati okolje v katerem je objekt dejansko lokaliziran, kajti vremenske razmere so pomemben dejavnik pri izbiri kritine in izolacije, saj je potrebno upoštevati nosilnost strehe v predelih kjer je pozimi značilno obilno sneženje. Bistvena podnebna dejavnika, ki vplivata na ostrešje in zato tudi izbiro kritine, sta sila vetra in obtežba snega, medtem ko se elementi kritine iz različnih materialov izdelujejo v širokem spektru velikosti, površinske strukture, obdelave in barv, da se po videzu lahko ujamejo s pokrajinskimi značilnostmi. Na nekaterih območjih sta material in tip kritine predpisana z občinskimi prostorskimi načrti. Po izkušnjah strokovnjakov je pri lesenih ostrešjih, ki so v Sloveniji pri družinskih hišah najpogostejša, obnova smiselna, če je poškodovanih do 20 odstotkov lesenih delov, drugače se bolj izplača vse narediti na novo.

Prav tako pomembna kot izbira primerne kritine, je tudi izbira primerno usposobljenega krovca, kajti le ta bo znal oceniti stanje in kvalitetno izvesti storitev. Za pravilno montažo posamez­ne vrste kritine je treba namreč upoštevati navodila proizvajalca, v katerih so natančno zapisani vsi postopki in tudi izvedba detajlov. Večina proizvajalcev sodeluje z mojstri, ki so jih sami usposobili in jim za pravilno in kakovostno delo podelili certifikate. Pri večini tudi velja, da jamstvo za kritino pri­znajo le pod pogojem, da izvedbo opravi takšen krovec.

Komentarji

Essential SSL