Blog

OKNA IN NJIHOVA PODOBA SKOZI DESETLETJA


6. 9. 2023 Facebook Twitter LinkedIn Google+ ADAPTACIJE,SENČILA



Okna in vrata imajo skozi vsa obdobja enako funkcijo, in sicer zapolnitev arhitekturnih odprtin, vendar pa so skozi desetletja doživela svojo preobrazbo. Ko govorimo o preobrazbi, so svojo funkcijo ohranila vse do danes, le vedno bolj je pomembna velikost, kajti v prostore spušča veliko več naravne svetlobe in nam nudi več udobja.

Velikost in oblika oken gre v zahvalo tehnološkim možnostim izvedbe, ki so se v zadnjih letih močno spremenile in izpopolnile, saj nudijo kljub velikosti večjo izolativnost, toplotno prehodnost, svetlobno prepustnost, ne smemo pozabiti na kakovostnejše tesnenje, mehansko obremenjenost in seveda bolj enostavno vzdrževanje, ki ga dopuščajo novi materiali kot so PVC, ALU in tudi leseni deli so napredovali v zadnjih desetletjih.

Pri izbiri materiala oken se je priporočljivo zadržati ravno toliko časa kot pri obliki oken in je potrebno upoštevati okolje, v katerem je objekt, namen uporabe objekta, možnost vzdrževanja, vremenske razmere.

Torej, če povzamemo, se je potrebno pri načrtovanju vseh novih objektov, pri energetski sanaciji stavb, pa naj bodo to družinske hiše ali večstanovanjski objekti držati navodil oziroma pravil, ki jih določajo pravilniki, ki opredeljujeo dopustne vrednosti glede akustike in toplotne prehodnosti, torej morajo ustrezati vsem standardom, ki so natančno določeni v pravilnikih. Navadno, ko najamemo podjetje, ki se ukvarja s prodajo in montažo stavbnega pohištva pozna pravilnike, ki zadovoljijo omenjene standarde in tudi v našem portalu imamo številne ponudnike, ki vam bodo olajšali menjavo ali vgradnjo oken in vrat.

Komentarji

Essential SSL